domix

domix

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

SUPERPRZEPIS

Włoska sałatka z kalmarami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sałatka z grillowanymi kalmarami

Włoska sałatka z kalmarami

Składniki:

Włoska sałatka z kalmarami

 

  • sałata mieszana
  • 2 tuby kalmarów mrożone
  • 100g suszonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • wiórki parmezanu ok 50g
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Włoska sałatka z kalmarami
Rozmrażamy kalmary, przekrajamy je na pół wzdłuż. Następnie nacinamy wewnętrzną ich stronę w kratkę, a potem w poprzek na 5 cm paski. Kalmary marynujemy w rozgniecionym czosnku, soku z cytryny i 2 łyżkach oliwy. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wsypujemy do miski. Cebule siekamy w piórka, pomidory kroimy w paski, siekamy kapary i wrzucamy do sałaty. Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej kalmary, do momentu aż utworzą się z nich poskręcane rurki. Kalmary wykładamy na sałatę, posypujemy parmezanem. W misce robimy sos mieszając: musztardę z oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Tagi:

sałata kapary