gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Chrupiące piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, mięciutkie kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z krakersów

Chrupiące piersi z kurczaka

Składniki:

Chrupiące piersi z kurczaka

 

  • maślanka,
  • kg piersi z kurczaka,
  • paczka krakersów,
  • przyprawa chili,
  • przyprawa curry,
  • sól, pieprz,
  • pergamin

Sposób przygotowania:

Chrupiące piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w ok 2cm grubości paski i obficie przyprawiamy chili, curry, solą i pieprzem, w przyprawach zostawiamy na jakiś czas żeby przeszły ich aromatem. Do miski wlewamy maślankę, przyprawione kawałki kurczaka zanurzamy w niej i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce, dzięki maślance staną się mięciutkie i delikatne. Krakersy rozdrabniamy, nie muszą być skruszone w pył, ale powinny być dość drobno, bo nimi będziemy panierować mięso. Obtaczany dokładnie każdy jego kawałek i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.