zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chrupiące skrzydełka w tempurze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Dziś proponuję Wam skrzydełka w tempurze. Soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz dzięki tempurze właśnie. Oczywiście w ten sposób możecie przygotować pałki z kurczaka lub inne mięsa. Tempura nadaje się też do owoców morza, ryb czy warzyw.

Chrupiące skrzydełka w tempurze

Składniki:

Chrupiące skrzydełka w tempurze

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 szk suszonej mieszanki warzywnej
  • 2 l wody
  • sól do smaku

 

  • 100 g mieszanki do tempury
  • ok. 160 ml wody

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chrupiące skrzydełka w tempurze
Umyte skrzydełka podzielić czyli poprzecinać w zgięciach.

Te najcieńsze końcówki odłożyć ( można je wykorzystać na wywar innym razem ).

Pocięte skrzydełka włożyć do garnka, dodać mieszankę i zalać zimną wodą.

Po zagotowaniu dodać sól do smaku i gotować wszystko na małym ogniu do miękkości.

Ugotowane skrzydełka odsączyć na sicie i wystudzić.

Mieszankę tempury wymieszać a olej rozgrzać w garnku.

Każdy kawałek skrzydełka zanurzać w tempurze i kłaść na gorący olej. powinien mieć ok. 180 stopni.

Skrzydełka smażyć do uzyskania słomkowo rumianego koloru.

Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i spożywać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

danie mięso