BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Leczo z dodatkiem cukinii i świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polecam leczo warzywne z cukinią,pomidorami z dodatkiem białej fasoli z puszki. Leczo bardzo pożywne i rozgrzewające.

Leczo z dodatkiem cukinii i świeżych pomidorów

Składniki:

Leczo z dodatkiem cukinii i świeżych pomidorów

 

  • średnie cukinie 2 szt,
  • papryka czerwona, żółta i zielona po 1/2 szt,
  • kiełbasa śląska 2 szt,
  • cebula 2 szt średnie,
  • pomidory mięsiste 3 szt,większe
  • fasolka biała w sosie pomidorowym 1 puszka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra papryka szczypta,
  • odrobina bazylia,

Sposób przygotowania:

Leczo z dodatkiem cukinii i świeżych pomidorów
Kiełbasę śląską kroimy w nie za grube plastry.

Młodą cukinię dokładnie myjemy i kroimy (ze skórką) w grubszą kostkę. 

Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną myjemy, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Umyte pomidory kroimy w większą kostkę.

Do wiekszego garnka dodajemy olej podgrzewamy.

Do podgrzanego oleju dodajemy kiełbasę, chwile podsmażamy, następnie dokładamy cebulę i szklimy,dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy.

Po kilku minutach dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy i i gotujemy na małym ogniu aż warzywa puszczą sok.

Gdy warzywa są miękkie dodajemy puszkę białej fasoli w sosie pomidorowym.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem papryką ostrą oraz odrobiną bazylii.

Chwile jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.