Sposób przygotowania:
Skrzydełka z sosem pomidorowo-czosnkowym
Umyte i osuszone skrzydełka pozbawiamy lotek i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut.
Do rondelka przelewamy keczup, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą, ocet i cukier – mieszamy. Wlewamy ½ szklanki wody i mieszamy ponownie i gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut (nie doprowadzając do wrzenia ).
Po 5 minutach sos rozcieńczamy wodą do pożądanej przez nas konsystencji i gotujemy kolejne 5 minut. (Ja z reguły wlewamy około 1,5 szklanki).
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzewamy olej. W miseczce rozmącamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Do reklamówki jednorazowej wsypujemy mąkę (tak do reklamówki ).
Skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie wkłada myje do reklamówki z mąkę. Reklamówkę związujemy (tak aby mąka się nie wysypywała ) i wstrząsamy nią około 1 minuty.
Skrzydełka wyjmujemy z reklamówki, strzepujemy nadmiar maki i smażymy je w głębokim tłuszczu po 5-8 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Skrzydełka serwujemy razem z gorącym sosem pomidorowo-czosnkowym, smacznego :)
Do rondelka przelewamy keczup, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą, ocet i cukier – mieszamy. Wlewamy ½ szklanki wody i mieszamy ponownie i gotujemy sos na wolnym ogniu około 5 minut (nie doprowadzając do wrzenia ).
Po 5 minutach sos rozcieńczamy wodą do pożądanej przez nas konsystencji i gotujemy kolejne 5 minut. (Ja z reguły wlewamy około 1,5 szklanki).
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzewamy olej. W miseczce rozmącamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Do reklamówki jednorazowej wsypujemy mąkę (tak do reklamówki ).
Skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie wkłada myje do reklamówki z mąkę. Reklamówkę związujemy (tak aby mąka się nie wysypywała ) i wstrząsamy nią około 1 minuty.
Skrzydełka wyjmujemy z reklamówki, strzepujemy nadmiar maki i smażymy je w głębokim tłuszczu po 5-8 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Skrzydełka serwujemy razem z gorącym sosem pomidorowo-czosnkowym, smacznego :)
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):
zbysiowa
Igraszki Losu
zbysiowa napisał(a):
Magdalena88
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):