Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jedna z naszych ulubionych wersji skrzydełek. Trzeba dać im trochę czasu - no bo najpierw marynowania, później smażenie ale efekt wart jest tego oczekiwania.

Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką

Składniki:

Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • Marynata:
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 por (tylko biała część )
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • olej

Sposób przygotowania:

Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Do naczynia (najlepiej zamykanego ) w którym zmieszczą się skrzydełka wlewamy białe wino i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i przyprawę 5 smaków – wszystko razem mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).

Do rondelka wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i skórkę z cytryny , posiekaną papryczkę chilli i pokrojony w plasterki por (trochę papryczki i pora zostawiamy do dekoracji ) – mieszamy i gotujemy 10 minut.

Sos doprawiamy do smaku miodem – ma być ostro-słodki. Przecedzamy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka. Mąkę mieszamy z bułką tartą.

Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym. Każde skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku a potem panierujemy w mieszance mąki z bułką.

Tak przygotowane skrzydełka smażymy partiami na głębokim oleju po 4-6 minut z każdej strony.

Usmażone skrzydełka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wkładamy do rondelka z sosem, mieszamy posypujemy je sezamem, papryczką chilli i porem i serwujemy ; )