Sposób przygotowania:
Chrupiące skrzydełka na ostro z azjatycką nutką
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Do naczynia (najlepiej zamykanego ) w którym zmieszczą się skrzydełka wlewamy białe wino i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i przyprawę 5 smaków – wszystko razem mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).
Do rondelka wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i skórkę z cytryny , posiekaną papryczkę chilli i pokrojony w plasterki por (trochę papryczki i pora zostawiamy do dekoracji ) – mieszamy i gotujemy 10 minut.
Sos doprawiamy do smaku miodem – ma być ostro-słodki. Przecedzamy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka. Mąkę mieszamy z bułką tartą.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym. Każde skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku a potem panierujemy w mieszance mąki z bułką.
Tak przygotowane skrzydełka smażymy partiami na głębokim oleju po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażone skrzydełka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wkładamy do rondelka z sosem, mieszamy posypujemy je sezamem, papryczką chilli i porem i serwujemy ; )
Do rondelka wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i skórkę z cytryny , posiekaną papryczkę chilli i pokrojony w plasterki por (trochę papryczki i pora zostawiamy do dekoracji ) – mieszamy i gotujemy 10 minut.
Sos doprawiamy do smaku miodem – ma być ostro-słodki. Przecedzamy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka. Mąkę mieszamy z bułką tartą.
Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym. Każde skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku a potem panierujemy w mieszance mąki z bułką.
Tak przygotowane skrzydełka smażymy partiami na głębokim oleju po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażone skrzydełka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i wkładamy do rondelka z sosem, mieszamy posypujemy je sezamem, papryczką chilli i porem i serwujemy ; )
Marika-
Magdalena88
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):
Igraszki Losu
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
biedroneczki