BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gotowane kawałki kurczaka w panierce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam bardzo smaczne danie z gotowanych kawałków kurczaka które po ugotowaniu panierujemy w panierce a następnie smażymy. Tak wiec zyskujemy i zupę i drugie danie.

Gotowane kawałki kurczaka w panierce

Składniki:

Gotowane kawałki kurczaka w panierce

 

  • Udka kurczaka przekrojone na połowę 2 szt,
  • marchew 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Gotowane kawałki kurczaka w panierce
Kawałki kurczaka dokładnie opłukać a następnie włożyć do garnka zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.

Zdjąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Dodać obraną jarzynę, sól,pieprz oraz przyprawę uniwersalną do smaku.

Gotować około 20 - 30 minut.

Mięso wyjąc i wystudzić.

Jajka rozbełtać dodać soli do smaku.

Do głębszego talerza wsypać tartą bułkę. 

Wystudzone kawałki kurczaka zanurzać w rozbełtanym jajku a następnie panierować w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podawać do drugiego dania albo jako przekąskę.