VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka.

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp

Składniki:

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp

 

  • 1 kg skrzydełek
  • Przyprawa do mięs
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp
Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Tagi:

przyprawy