Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą
Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć łyżką miękki miąższ z pestkami.
Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ok 30-60 minut na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał na ścierkę.
Potem cukinie lekko skropić olejem i oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą prawie miękkie, ok 15 minut.
W międzyczasie pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Gdy cukinie już zmiękną w łódeczkach ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli.
Ponownie oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Zapiekać kolejne 8-10 minut aż mozzarella się rozpuści.
Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ok 30-60 minut na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał na ścierkę.
Potem cukinie lekko skropić olejem i oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą prawie miękkie, ok 15 minut.
W międzyczasie pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Gdy cukinie już zmiękną w łódeczkach ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli.
Ponownie oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Zapiekać kolejne 8-10 minut aż mozzarella się rozpuści.
SylaUla
KochamMuffinki