Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Chrupiące skrzydełka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Hit wszystkich moich imprez, ulubiony dodatek moich kolegów do piwa czyli skrzydełka a`la Igraszki. Bardzo proste, chrupiące i smaczne.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka

Składniki:

Chrupiące skrzydełka z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Ze skrzydełek odcinamy lotki i wyrzucamy. Skrzydełka dzielimy na dwie części lekko solimy i pieprzymy. Na talerzu rozbijamy jajka lekko je solimy i roztrzepujemy. Mąkę wsypujemy do woreczka lub zamykanego pojemnika. Na głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Skrzydełka panierujemy najpierw w jajku w później wrzucamy je do woreczka z mąkę, zamykamy i mocno wstrząsamy, tak aby mąka w nieregularny sposób pokryła skrzydełka (dzięki temu zabiegowi dostaje się trochę powietrza i skrzydełka będą bardzo chrupiące). Skrzydełka wyjmujemy z woreczka, strzepujemy nadmiar mąki i smażymy po 8 minut z każdej strony w głębokim oleju.