Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Kruchutkie skrzydełka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche, chrupiące skrzydełka z kurczaka, można jeść same lub z ziemniakami albo frytkami

Kruchutkie skrzydełka z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruchutkie skrzydełka z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kruchutkie skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka myjemy i oprószamy wszystkimi przyprawami. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy i upewniamy się, że przyprawy są dobrze rozprowadzone na wszystkich skrzydełkach. W osobnej misce przygotowujemy mleko i kilka łyżek oleju, wsypujemy jeszcze raz te same przyprawy i pozostałe pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wkładamy w to skrzydełka, obtaczając z każdej strony. Na koniec - obtaczamy skrzydełka w mące pszennej i wrzucamy na gorący, głęboki olej, smażymy kilka minut, nie za długo, skórka powinna być lekko złocista. Później układamy skrzydełka na blasze do pieczenia i wkładamy na piekarnika na 170 stopni na 30 minut.
Kruchutkie skrzydełka z kurczaka
Oprószamy umyte i lekko osuszone skrzydełka mieszanką przypraw
Kruchutkie skrzydełka z kurczaka
Obtaczamy skrzydełka w mleku i oleju z przyprawami