Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Chrupiący boczek w czekoladzie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiący czekoladowy boczek z nurką pikanterii.

Chrupiący boczek w czekoladzie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiący boczek w czekoladzie.

 

  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • płaska łyżeczka papryki chili

Sposób przygotowania:

Chrupiący boczek w czekoladzie.
Boczek kroimy na cienkie plasterki i układamy na kratce do pieczenia. Posypujemy z jednej strony papryką. Piekarnik nagrzewamy na maska i wkładamy boczek. Pilnujemy aby się wytopił, ale nie spalił. Ma być rumiany i chrupiący. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy granulki kawy i mieszamy aby się wszystko połączyło. Lekko przestudzony boczek, za pomocą pędzelka smarujemy z jednej strony czekoladą. Odkładamy do stężenia , a później to już smacznego.
Chrupiący boczek w czekoladzie.
Boczek powinien być dość chudy, jeśli takiego nie mamy musimy dłużej wypiekać.
Chrupiący boczek w czekoladzie.
Plastry układamy na kratce i oprószamy papryką.
Chrupiący boczek w czekoladzie.
W kąpieli rozpuszczamy czekoladę a następnie dodajemy kawę, która podnosi smak czekolady.
Chrupiący boczek w czekoladzie.
Za pomocą pędzelka smarujemy boczek czekoladą .