aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Chrupiący kurczak z fasolką w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niezwykle efektowne, a przy tym szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na wizytę niespodziewanych gości.

Chrupiący kurczak z fasolką w pomidorach

Składniki:

Chrupiący kurczak z fasolką w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Chrupiący kurczak z fasolką w pomidorach
W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli- w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj. Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i usmaż na rozgrzanym oleju. Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli.