misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Chruścik starolitewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne chruściki po starolitewsku....

Chruścik starolitewski

Składniki:

Chruścik starolitewski

 

 

Sposób przygotowania:

Chruścik starolitewski
Jajka ubić z cukrem, dodając masło (zmiękczyć je podgrzewając jeśli jest twarde), przesianą mąkę, śmietanę, sól, cukier waniliowy. Ciasto wyrobić, zbić wałkiem, cienko rozwałkować. Pokroić na paski o wymiarach 8x4cm. Każdy pasek przeciąć na środku, jeden koniec paska przełożyć przez przecięcie. Wrzucić chruściki do gorącego tłuszczu, smażyć na złocisty kolor. Wyjmować widelcem, odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.