SUPERPRZEPIS

Chruściki (faworki)

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Chruściki (faworki) Więcej zdjęć (3)

Chrupiące, kruche, delikatne chrusty:)

Składniki:

Chruściki (faworki)

 

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • sól
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dkg oleju do smażenia
  • cukier puder do posypywania faworków

Sposób przygotowania:

Chruściki (faworki)
W misce mieszam mąkę ze śmietaną, żółtkami, szczyptę soli i spirytusem. Wyrabiam całość na jednolitą, gładką masę. Następnie ciasto wałkuję partiami dość cienko. Kroję nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 3 cm i długości około 10-15 cm. Każdy pasek kroję wewnątrz wzdłuż na 5 cm i przewijam przez otwór. W garnku rozgrzewam olej. Faworki smażę partiami w gorącym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor, obracam chrusty widelcem. Wyjmuję usmażone faworki na ręcznik papierowy, osączam i przekładam na talerz. Posypuję cukrem pudrem.
Chruściki (faworki)
Ciasto wałkuję dość cienko, kroję w paski, wewnątrz robię otwór
Chruściki (faworki)
Przekładam chrusty przez otwór w środku paseczka, smażę w gorącym tłuszczu