Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Chrust 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrust inaczej zwany faworkami chrupiąca przekąska

Chrust 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrust 6

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • ok 500 ml oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Chrust 6
Mąkę wymieszać z solą , dodać żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto bić wałkiem kilka minut. Następnie ciasto cienko rozwałkować , powycinać prostokąty. Każdy prostokąt naciąć wzdłuż na środku. Następnie jeden koniec przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Olej rozgrzewamy tak ze jak wrzucimy kawałek ciasta odrazu wypłynie na wierzch. Wrzucamy faworki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki układamy na talerzu z serwetkami. Gdy ostygną oprószamy cukrem pudrem.
Chrust 6
Mąkę wymieszać z solą dodać żółtka ocet śmietanę i zagnieść ciasto
Chrust 6
Wyrobione ciasto bić wałkiem kilka minut
Chrust 6
Następnie ciasto cienko rozwałkować powycinać prostokąty Każdy prostokąt naciąć wzdłuż na środku Następnie jeden koniec przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór
Chrust 6
Ostygnięte faworki oprószyć cukrem pudrem

Tagi:

faworki chrust