Sposób przygotowania:
Chrust czyli faworkiPrzygotowanie ciasta:
Do miski z przesianą mąką dodajemy cukier puder,olej,jajka i żółtka, kwaśną śmietanę i ocet.
Zagniatamy dość gęste ciasto.
Wybijamy je tłuczkiem przez ok. godzinę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej podsypując minimalne stolnice mąką na prostokąt.
Wycinamy paski długości ok. 8 cm szerokość 2,5 cm w środku każdego paska robiąc nacięcie nożem.
Formowanie faworków:
Każdy pasek trzymamy za koniec i przeplatamy go przez nacięcie w środku.
Uformowane faworki układamy na deseczce w odstępach.
Smażenie faworków:
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy partiami ostrożnie faworki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki układamy na ręczniki papierowym.
Etap końcowy:
Jeszcze ciepłe faworki posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.