Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 498]

Chrust czyli faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Raz w roku w okresie karnawału warto przygotować pyszne,kruche faworki. Wspaniałe smakują posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Chrust czyli faworki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrust czyli faworki

na ciasto:

dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Sposób przygotowania:

Chrust czyli faworki

Przygotowanie ciasta:

Chrust czyli faworki
Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Do miski z przesianą mąką dodajemy cukier puder,olej,jajka i żółtka, kwaśną śmietanę i ocet.

Zagniatamy dość gęste ciasto.

Wybijamy je tłuczkiem przez ok. godzinę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wałkowanie ciasta:

Chrust czyli faworki
Na stolnicy wałkujemy bardzo cienko ciasto

Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej podsypując minimalne stolnice mąką na prostokąt.

Wycinamy paski długości ok. 8 cm szerokość 2,5 cm w środku każdego paska robiąc nacięcie nożem.

Formowanie faworków:

Chrust czyli faworki
Uformowane faworki układamy na deseczce w odstępach

Każdy pasek trzymamy za koniec i przeplatamy go przez nacięcie w środku.

Uformowane faworki układamy na deseczce w odstępach.

Smażenie faworków:

Chrust czyli faworki
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki z obu stron na złoty kolor

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy partiami ostrożnie faworki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki układamy na ręczniki papierowym.

Etap końcowy:

Chrust czyli faworki
Jeszcze ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Jeszcze ciepłe faworki posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.