Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy ze skórką pomarańczowąPrzygotowanie kruchego ciasta
Z mąki, masła i cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blachy wysmarowanej masłem.
Ciasto nakływamy i pieczemy na złocisto w 180 st.C (przez ok. 20 minut).
Przygotowanie masy serowej
2 całe jajka + 4 żółtka ucieramy z cukrem.
Z pozostałych białek ubijamy pianę.
ETAP 3:
Do masy jajecznej dodajemy ser i budynie, miksujemy.
Dodajemy kajmak.
Następnie powoli wlewamy mleko i olej, miksując na najmniejszych obrotach.
ETAP 4:
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką lub miksujemy delikatnie na najmniejszych obrotach.
Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy w 180 st.C przez ok. 50-55 minut. Studzimy w zamkniętym, wyłączonym piwksrniky.
Przygotowanie polewy
Czekoladę łamiemy na kostki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnku. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Tak otrzymaną polewę wylewamy równomiernie na wierzch sernika. Ciasto posypujemy skórką pomarańczową.