Sposób przygotowania:
Makowiec japoński "od serca"ETAP 1:

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne, posiekane masło.
Ciasto zagniatamy i owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej blaszki do pieczenia.
Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 minut.
ETAP 2:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz żółtka, miksujemy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy także skórkę pomarańczową, mieszamy.
ETAP 3:

Do masy makowej dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę makową wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok. 40 minut.
ETAP 4:
Przygotowujemy polewę. Mleko i masło podgrzewamy w garnuszku, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż powstanie jednolita polewa. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Ciasto dekorujemy według uznania. Ja użyłam do dekoracji skórki pomarańczowej.