Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Makowiec japoński "od serca"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z masą makową wzbogacone dodatkiem jabłek i skórki pomarańczowej. W lutym obowiązkowym motywem dekoracyjnym jest serce - ja wykonałam je ze skórki pomarańczowej.

Makowiec japoński "od serca" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec japoński "od serca"

Na kruchy spód:

  • 300 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Na masę:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 4 jabłka - najlepiej kwaśne
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 4 jajka
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa + dekoracja:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kakao
  • krojona skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński "od serca"

ETAP 1:

Makowiec japoński "od serca"
Przygotujemy kruche ciasto i pieczemy je na złocisto

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne, posiekane masło.

Ciasto zagniatamy i owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej blaszki do pieczenia.

Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 minut.

ETAP 2:

Makowiec japoński "od serca"
Masę makową łączymy ze startymi jabłkami

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz żółtka, miksujemy.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy także skórkę pomarańczową, mieszamy.

ETAP 3:

Makowiec japoński "od serca"
Do masy makowej dodajemy ubite na pianę białka

Do masy makowej dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką.

Masę makową wykładamy na podpieczony kruchy spód.

Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok. 40 minut.

ETAP 4:

Przygotowujemy polewę. Mleko i masło podgrzewamy w garnuszku, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż powstanie jednolita polewa. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta.

Ciasto dekorujemy według uznania. Ja użyłam do dekoracji skórki pomarańczowej.