Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe i pyszne ciasto bez cukru (słodki smak zawdzięcza daktylom). Do dekoracji wykorzystałam kruche ciasteczka w kształcie serduszek.

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami

Składniki:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami

Na ciasto daktylowe:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 1\2 szklanki herbaty
  • 90 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 małe jabłka (kwaśna odmiana)
  • 1 gruszka

Na kruche ciasteczka:

Na polewę:

Sposób przygotowania:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami

ETAP 1:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami
Namoczone suszone daktyle blendujemy z herbatą

Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez 30 minut.
Następnie daktyle blendujemy z herbatą.

ETAP 2:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mus z daktyli.

Masło roztapiamy i studzimy.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, roztopione i przestudzone masło oraz zblendowane daktyle.

ETAP 3:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami
Do ciasta dodajemy owoce starte na tarce

Owoce myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta.

ETAP 4:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto.

Wszystkie składniki miksujemy.

Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 55 minut).

ETAP 5:

Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkami
Przygotowujemy kruche ciasteczka - serduszka

W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasteczka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy masło, zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego serduszka.

Ciasteczka wstawiamy do piekarnika zaraz po wyjęciu z niego ciasta, pieczemy ok. 10 minut.

ETAP 6:

Przygotowujemy polewę: masło przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko, kakao i cukier. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej polewy.

Gotową polewą polewamy ciasto. Zanim polewa do końca stężeje, przyklejamy na nią ciasteczka - serduszka.