Sposób przygotowania:
Ciasto daktylowe z owocami i kruchymi serduszkamiETAP 1:
Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez 30 minut.
Następnie daktyle blendujemy z herbatą.
ETAP 2:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, roztopione i przestudzone masło oraz zblendowane daktyle.
ETAP 3:
Owoce myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta.
ETAP 4:
Wszystkie składniki miksujemy.
Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 55 minut).
ETAP 5:
W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasteczka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy masło, zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego serduszka.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika zaraz po wyjęciu z niego ciasta, pieczemy ok. 10 minut.
ETAP 6:
Przygotowujemy polewę: masło przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko, kakao i cukier. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej polewy.
Gotową polewą polewamy ciasto. Zanim polewa do końca stężeje, przyklejamy na nią ciasteczka - serduszka.