Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Chrusty

Chrust - faworki

Chrust - faworki

Anetka123 Anetka123

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrupiące chrusty

Chrupiące chrusty

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki - chrust

Faworki - chrust

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki - chrust

Faworki - chrust

bryndzia bryndzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust orkiszowy

Chrust orkiszowy

Kniejson Kniejson
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki, czyli chrust

Faworki, czyli chrust

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: