Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 98 przepisów w kategorii Chrusty

Faworki - chrust

Faworki - chrust

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki - chrust

Faworki - chrust

bryndzia bryndzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust orkiszowy

Chrust orkiszowy

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

agu88sia agu88sia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty lub faworki

Chrusty lub faworki

kurka79 kurka79

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki-Chrusty

Faworki-Chrusty

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: