Sposób przygotowania:
Chrust, czyli faworki pieczone
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj z mąką. Następnie wbij jajka, dodaj odrobinę soli, śmietanę i rum lub spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite, a na przekroju pojawią się drobne otworki powietrza.
Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C.
Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C.
Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.