ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Chrust-Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

piec najlepiej na tłuszczu palmowym

Chrust-Faworki

Składniki:

Chrust-Faworki

 

  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • sól
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Chrust-Faworki
Mąkę zmieszać ze śmietaną ,zrobić dołek,dodać żółtka szczyptę soli,proszek i spirytus.Ciasto powinno być konsystencji ciasta kluskowego, wałkować dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką .Krajać radełkiem paski 3 x 15 cm.Każdy pasek naciąć i przewinąć.Piec na tłuszczu,osączać na bibule ,obsypać cukrem pudrem