Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Chrust z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo prosty przepis na efektowne danie, które może stanowić dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Chrust z ziemniaków

Składniki:

Chrust z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Chrust z ziemniaków
Ziemniaki ugotować, ostudzić i potłuc tłuczkiem. Następnie dodać do nich mąkę i żółtko z 1 jajka, a potem delikatnie mieszając białko ubite na sztywną pianę. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować masę na grubość około 3 mm i pokroić w średniej wielkości romby nacięte pośrodku. Smażyć je w w dużej ilości rozgrzanego oleju, aby całe były zanurzone, do uzyskania przez nie złocistego koloru. Podawać ze śmietaną lub jako dodatek do mięsa lub ryby.