Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chrzan tarty ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

ostry i pachnący aż kręci z nosie - idealny dodatek do wielkanocnych mięs, pasztetów czy jajek

Chrzan tarty ze  śmietaną

Składniki:

Chrzan tarty ze śmietaną

 

  • 3-4 korzenie chrzanu - kupując zwróćmy uwagę aby był świeży, jędrny i nie miał uszkodzeń spowodowanych działalnością owadów
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody)
  • do smaku: cukier, szczypta soli
  • 0,5-1 szkl. dobrej, wiejskiej śmietany

Sposób przygotowania:

Chrzan tarty ze śmietaną
!

Korzenie chrzanu trzeba cienko obrać, łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Ścieramy go na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem albo kwaskiem cytrynowym aby nie ściemniał. Doprawiamy też cukrem i szczyptą soli. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoja i szczelnie zakręcamy aby nie wietrzał. Śmietanę dodajemy, ilość w/g upodobania, przed podaniem.
Chrzan możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, od kilku do kilkunastu dni. Podajemy do mięs pieczonych, wędlin, jaj, ryb...