Sposób przygotowania:
Pieczone żeberka z warzywami
Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć solą. Przygotować marynatę mieszając sos pomidorowy (ewentulanie keczup) pieprz, pół papryczki chili, szczyptę cynamonu i szczyptę goździków. Nasmarować marynatą żeberka i odstawić na godzinę do lodówki. Żeberka przełożyć do brytfanki z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki i dorzucieć do żeberek. Obraną cebulkę przekroić na połówki i dodać do brytfanki z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Podlać niewielką ilością wody. Pieć w nagrzanym piekarniku przez 15 minut pod przykryciem, a potem kolejne 20 minut w odkrytej brytfance, żeby żeberka ładnie się zrumieniły.
![Pieczone żeberka z warzywami Pieczone żeberka z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczone-zeberka-z-warzywami-192793.jpg)
![Pieczone żeberka z warzywami Pieczone żeberka z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczone-zeberka-z-warzywami-192794.jpg)
![Pieczone żeberka z warzywami Pieczone żeberka z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczone-zeberka-z-warzywami-192795.jpg)
![Pieczone żeberka z warzywami Pieczone żeberka z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczone-zeberka-z-warzywami-192796.jpg)