Sposób przygotowania:
Pieczone żeberka z warzywami
Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć solą. Przygotować marynatę mieszając sos pomidorowy (ewentulanie keczup) pieprz, pół papryczki chili, szczyptę cynamonu i szczyptę goździków. Nasmarować marynatą żeberka i odstawić na godzinę do lodówki. Żeberka przełożyć do brytfanki z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na kawałki i dorzucieć do żeberek. Obraną cebulkę przekroić na połówki i dodać do brytfanki z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Podlać niewielką ilością wody. Pieć w nagrzanym piekarniku przez 15 minut pod przykryciem, a potem kolejne 20 minut w odkrytej brytfance, żeby żeberka ładnie się zrumieniły.