Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Chrzanowo-majonezowe roladki z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekąska, która świetnie się sprawdza na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi.

Chrzanowo-majonezowe roladki z szynki

Składniki:

Chrzanowo-majonezowe roladki z szynki

 

  • kilka cienkich plasterków ulubionej szynki,
  • chrzan i majonez (na każdą szynkę płaska łyżeczka mieszanki z przewagą chrzanu),
  • rosół (na duży półmisek 2,5 szklanki rosołu; jeśli galareta ma być estetyczna - bez "oczek" - można ugotować bulion na samych warzywach; galareta widoczna na zdjęciu jest zrobiona z rosołu drobiowo-wołowego),
  • żelatyna (na 2,5 szklanki rosołu ok. 4 łyżeczek),
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, ewentualnie sól (jeśli bulion nie jest słony),
  • do dekoracji: plasterki ugotowanej marchewki, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Chrzanowo-majonezowe roladki z szynki
1. Na początku należy przygotować farsz: zmieszać majonez i chrzan z przewagą drugiego składnika. 2. Szynkę pokroić na cienkie plasterki, każdy z nich złożyć na pół, a do środka włożyć płaską łyżeczkę farszu. Delikatnie docisnąć. 3. Rosół podgrzać, przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed zagotowaniem zdjąć z kuchenki. Dodać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. 4. Półmisek z szynkami i dekoracją zalać ostudzoną i lekko tężejącą galaretką. Robić to delikatnie, po łyżce, by nie wypłynął farsz. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!