slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Churros gofry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i mocno chrupiące gofry z ciasta jak na karpatkę. Dodatkowo obtoczone w posypce cukrowo-cynamonowej przypominają w smaku deser churros. Są świetnym pomysłem na słodki deser. Polecam

Churros gofry

Składniki:

Churros gofry

 

  • 3/4 szkl wody
  • 100 g masła
  • 1 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • oraz posypka: 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Churros gofry
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukier trzcinowy i zagotowujemy. Do gorącej masy wsypujemy mąkę i mieszamy szybko aby powstało ciasto jak na karpatkę (zaparzamy). Odstawiamy garnek z gorącym ciastem do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę na ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy z nich kulki. Rozgrzewamy gofrownicę i wkładamy do środka po jednej kulce ciasta na jednego gofra. Pieczemy na złoty kolor.

Posypka: mielimy cukier trzcinowy na puder i łączymy go z cynamonem. Każdego upieczonego gorącego gofra obtaczamy w cukrowo- cynamonowej posypce.