ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto jabłkowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne delikatne ciasto ucierane z nadzieniem jabłek z kompotu i galaretką, ciasto jest tak smaczne, że szybko znika z talerza.

Ciasto jabłkowe z galaretką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto jabłkowe z galaretką

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier trzcinowy 1/2 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • jabłka z kompotu 1 litr,
  • cukier trzcinowy 1 łyżka,
  • syrop malinowy 6 łyżek,
  • kasza manna 1/2 szklanki

 

  • galaretka malinowa 2 opakowania,
  • woda gorąca 900 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe z galaretką
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękka margaryna, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta.

Jabłka ugotowane w kompocie odcedzić z soku na sitku, do jabłek dodać cukier, kaszę manną, wlać sok malinowy, wymieszać, jabłka wyłożyć na ciasto.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50-55 minut, dobrze ciasto w formie wystudzić.

Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i prawie stężałą wylać na wystudzone ciasto, schować do lodówki.
Ciasto jabłkowe z galaretką
Składniki do ciasta temperatura pokojowa
Ciasto jabłkowe z galaretką
Mąka po dodaniu do masy grudkowatej wygładzi konsystencję.
Ciasto jabłkowe z galaretką
Ciasto powinno być nie za gęste i nie za rzadkie.
Ciasto jabłkowe z galaretką
Sok malinowy doda koloru masie jabłkowej.
Ciasto jabłkowe z galaretką
Ciasto jabłkowe z galaretką
Ciasto jabłkowe z galaretką