paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Chutney paprykowy z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny domowy chutney paprykowy z dodatkiem chilli. Samodzielnie możemy regulować ostrość dodając bądź ujmując papryczek chilli.

Chutney paprykowy z chilli

Składniki:

Chutney paprykowy z chilli

 

  • olej rzepakowy
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 70 g cukru białego
  • 8 papryczek chilli ( małych)
  • 1 kg czerwonej papryki ( ok 8 sztuk)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 większe czerwone cebule

Sposób przygotowania:

Chutney paprykowy z chilli

Krok 1

Papryki i papryczki chilli umyj osusz i wyłóż na ruszcie i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz je przez ok 40 min ( powinny pojawić się czarne plamy na paprykach)

Krok 2

Po tym czasie ułóż papryki w misce i owiń je folią. Pozostaw je aż trochę ostygną - do momentu gdy można swobodnie utrzymać je w dłoni.

Krok 3

Z papryk zdejmij skórę i usuń gniazda. Z papryczek chilli rozetnij je wzdłuż jednego boku, wyciągnij pestki i delikatnie zeskrobać ostrym nożem miąższ oddzielając go od skórki.

Krok 4

Miąższ z papryk pokrój w paski, a miąższ z chilli posiekaj drobno

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj oddzielone z gałązki igiełki rozmarynu. Duś na małym ogniu około 20 minut

Krok 6

Do cebuli dodaj paprykę i chilli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż płyn odparuje a chutney będzie miał konsystencję gęstego sosu

Krok 7

Chuteny przekładamy do słoika i pasteryzujemy ok 10 minut


Tagi:

papryka