Sposób przygotowania:
Chutney paprykowy z chilliKrok 1
Papryki i papryczki chilli umyj osusz i wyłóż na ruszcie i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz je przez ok 40 min ( powinny pojawić się czarne plamy na paprykach)
Krok 2
Po tym czasie ułóż papryki w misce i owiń je folią. Pozostaw je aż trochę ostygną - do momentu gdy można swobodnie utrzymać je w dłoni.
Krok 3
Z papryk zdejmij skórę i usuń gniazda. Z papryczek chilli rozetnij je wzdłuż jednego boku, wyciągnij pestki i delikatnie zeskrobać ostrym nożem miąższ oddzielając go od skórki.
Krok 4
Miąższ z papryk pokrój w paski, a miąższ z chilli posiekaj drobno
Krok 5
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj oddzielone z gałązki igiełki rozmarynu. Duś na małym ogniu około 20 minut
Krok 6
Do cebuli dodaj paprykę i chilli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż płyn odparuje a chutney będzie miał konsystencję gęstego sosu
Krok 7
Chuteny przekładamy do słoika i pasteryzujemy ok 10 minut