Sposób przygotowania:
Chutney z dyni
Przygotowujemy składniki, ja rozdzieliłam część stałych składników na 3 pojemniki: 2 miski i moździerz. W pierwszej misce umieściłam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w taką samą kostkę czerwoną paprykę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę chilli. W drugiej misce umieściłam obraną, oczyszczoną i pokrojoną kostkę (ok. 5mm x5mm) dynię i rodzynki. W moździerzu rozgniotłam drobno ziele angielskie i dorzuciłam do niego kumin. Potrawę będziemy przygotowywali w dużym garnku. Do garnka wlewamy olej, taką ilość żeby zakryła cienką warstwą dno i rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę, przykrywamy garnek i podgrzewamy aż przestanie strzelać. Jest to dość trudny proces, należy kontrolować co jakiś czas gorczycę żeby jej nie spalić i potrząsać co jakiś czas garnkiem. Gdy gorczyca będzie już uprażona (będzie miała czarny kolor), obniżamy temperaturę i dodajemy składniki z pierwszej miski (paprykę x 2 i cebulę) odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy wszystko tak długo, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ziele angielskie z kuminem i rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min. Dodajemy składniki z drugiej miski (dynię i rodzynki) oraz wodę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu często mieszając ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy kolejne 30 min. w odkrytym garnku. Gotowe chutney podajemy na gorąco lub na zimno jako dodatek do pieczonego mięsa lub pasztetów. SMACZNEGO!