Sposób przygotowania:
Chutney z rabarbaru z gruszką
Cebule , gruszkę obrać i pokroić w kostkę .Rabarbar obrać ze skórki i podzielić na plasterki. W garnku umieścić wszystkie składniki . Wlać wodę, olej i ocet . Dołożyć miód i przyprawy. Zagotować .Zmniejszyć gaz i dusić aż rabarbar , rodzynki , gruszka i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Doprawić do smaku . Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut . *Podawać do zimnych mięs , wędlin, serów **Chutney podaje sie dobrze schłodzony *** Ja doprawiam na bardzo pikantnie . Podpowiadam , że najłatwiej sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić i czym to pod koniec duszenia włożyć łyżeczkę chutney'u na talerzyk i ostudzić w lodówce- spróbować zimny , bo jak próbujemy gorący to jest to smak zwodniczy - jak ostygnie zmieni się . **** Opcjonalnie . Są gotowe mieszanki różnych firm .Jeśli używamy to dodać -jeśli nie to nie biegamy specjalnie po sklepach .