Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chutney z rabarbaru z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

I znów chutney . I z nów na bazie rabarbaru . Przekonałam się, że jest to jeden ze smaczniejszych składów- rabarbar + cebula ,a dodatki

Chutney z  rabarbaru z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chutney z rabarbaru z gruszką

 

  • 3 średnie pałki rabarbaru
  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka rodzynek damascenek ( jasne)
  • 2 łyżki przyprawy kwiaty jadalne do sałatek ( lub zioła do sałatek - z kwiatami)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Chutney z rabarbaru z gruszką
Cebule , gruszkę obrać i pokroić w kostkę .Rabarbar obrać ze skórki i podzielić na plasterki. W garnku umieścić wszystkie składniki . Wlać wodę, olej i ocet . Dołożyć miód i przyprawy. Zagotować .Zmniejszyć gaz i dusić aż rabarbar , rodzynki , gruszka i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Doprawić do smaku . Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut . *Podawać do zimnych mięs , wędlin, serów **Chutney podaje sie dobrze schłodzony *** Ja doprawiam na bardzo pikantnie . Podpowiadam , że najłatwiej sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić i czym to pod koniec duszenia włożyć łyżeczkę chutney'u na talerzyk i ostudzić w lodówce- spróbować zimny , bo jak próbujemy gorący to jest to smak zwodniczy - jak ostygnie zmieni się . **** Opcjonalnie . Są gotowe mieszanki różnych firm .Jeśli używamy to dodać -jeśli nie to nie biegamy specjalnie po sklepach .
Chutney z  rabarbaru z gruszką
Pokroić wszystkie obrane skłaniki i wymieszać
Chutney z  rabarbaru z gruszką
Dodać wszystkie potrzebna składniki do owoców i warzyw
Chutney z  rabarbaru z gruszką
Dusić na małym gazie mieszając by nie dopuścic do przywarcia do dna
Chutney z  rabarbaru z gruszką
Przełozyć do słoiczków i zawekować na zapas