SUPERPRZEPIS

Chutney z rabarbaru do mięs

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chutney z rabarbaru do mięs Więcej zdjęć (5)

Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki

Składniki:

Chutney z rabarbaru do mięs

 

  • 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1/3 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Chutney z rabarbaru do mięs
Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę . Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki . *podawać do zimnych mięs , wędlin, serów **z tych składników wychodzi mały słoiczek - tak na 3 osoby na jeden posiłek **chetney podaje sie dobrze schłodzony **** chetney można wekować ( pasteryzując 15 minut)
Chutney z rabarbaru do mięs
Rabarbar umyć i oczyścić - pokroić na cienkie plasterki
Chutney z rabarbaru do mięs
Przyszykować wszystkie składniki do robienia chetney'u
Chutney z rabarbaru do mięs
Wszystkie składniki włożyc do garnka i zagotować
Chutney z rabarbaru do mięs
Doprawiony chetney dusić aż osiagnie pożądaną konsystencję

Tagi:

winogrona