Sposób przygotowania:
Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebuląEtap 1
Śliwki umyć, wypestkować.
Etap 2
Miód przelać do garnka, zagotować. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 3 minuty.
Etap 3
Jak miód zacznie ciemnieć, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
Etap 4
Wymieszać, gotować bez przykrycia tak długo, aż cały powstały płyn odparuje.
Etap 5
Do karmelizowanej cebuli dodać śliwki, cukier i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać.
Etap 6
Wszystko gotować bez przykrycia najpierw na dużym ogniu, a jak płyn częściowo odparuje na średnim ogniu.
Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 1 godzinie gotowania wyłączyć gaz, garnek przykryć i odłożyć do całkowitego wystudzenia (kilka godzin).
Etap 7
Następnie do sosu śliwkowego dodać gałkę muszkatołową i cynamon, wlać ocet. Dokładnie wymieszać.
Etap 8
Na małym ogniu bez przykrycia doprowadzić do wrzenia często mieszając.
Gotowy chutney przełożyć do słoiczków, wytrzeć brzegi do sucha, zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 20 minut.
Chutney podawać np. do pieczonych mięs czy wędlin.