Sposób przygotowania:
Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebuląEtap 1

Śliwki umyć, wypestkować.
Etap 2

Miód przelać do garnka, zagotować. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 3 minuty.
Etap 3

Jak miód zacznie ciemnieć, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
Etap 4

Wymieszać, gotować bez przykrycia tak długo, aż cały powstały płyn odparuje.
Etap 5

Do karmelizowanej cebuli dodać śliwki, cukier i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać.
Etap 6

Wszystko gotować bez przykrycia najpierw na dużym ogniu, a jak płyn częściowo odparuje na średnim ogniu.
Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 1 godzinie gotowania wyłączyć gaz, garnek przykryć i odłożyć do całkowitego wystudzenia (kilka godzin).
Etap 7

Następnie do sosu śliwkowego dodać gałkę muszkatołową i cynamon, wlać ocet. Dokładnie wymieszać.
Etap 8

Na małym ogniu bez przykrycia doprowadzić do wrzenia często mieszając.
Gotowy chutney przełożyć do słoiczków, wytrzeć brzegi do sucha, zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 20 minut.
Chutney podawać np. do pieczonych mięs czy wędlin.