SUPERPRZEPIS

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Chutney śliwkowy z dodatkiem karmelizowanej w miodzie białej cebuli to doskonały dodatek do mięs i wędlin.

Składniki:

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

 

Sposób przygotowania:

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Etap 1

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą
Umyte śliwki węgierki pozbawione pestek.

Śliwki umyć, wypestkować.

Etap 2

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą
Przelany do garnka i zagotowany miód wielokwiatowy.

Miód przelać do garnka, zagotować. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 3 minuty.

Etap 3

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą
Pokrojona w kostkę cebula dodana do karmelizowanego miodu.

Jak miód zacznie ciemnieć, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę.

Etap 4

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą
Biała cebula skarmelizowana w miodzie wielokwiatowym.

Wymieszać, gotować bez przykrycia tak długo, aż cały powstały płyn odparuje.

Etap 5

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Do karmelizowanej cebuli dodać śliwki, cukier i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać.

Etap 6

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Wszystko gotować bez przykrycia najpierw na dużym ogniu, a jak płyn częściowo odparuje na średnim ogniu.

Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 1 godzinie gotowania wyłączyć gaz, garnek przykryć i odłożyć do całkowitego wystudzenia (kilka godzin).

Etap 7

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Następnie do sosu śliwkowego dodać gałkę muszkatołową i cynamon, wlać ocet. Dokładnie wymieszać.

Etap 8

Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Na małym ogniu bez przykrycia doprowadzić do wrzenia często mieszając.

Gotowy chutney przełożyć do słoiczków, wytrzeć brzegi do sucha, zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 20 minut.

Chutney podawać np. do pieczonych mięs czy wędlin.