anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chutney rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chutney rabarbarowy, to lekko kwaśny, lekko słodki i delikatnie pikantny sos. Świetnie pasuje do serów, mięs i wędlin.

Chutney rabarbarowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chutney rabarbarowy

 

  • rabarbar - 500 g
  • cebula - 1 szt.
  • cukier brązowy - 75 g
  • ocet jabłkowy – 50 ml
  • chili – do smaku
  • kolendra /mielona lub tłuczona w moździerzu/ - 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • starty świeży imbir – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chutney rabarbarowy
Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pól godziny, żeby puścił sok.W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.*chutney można zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam, bo rabarbar i cebule bardzo drobno pokroiłam *sos można przełożyć do słoików i pasteryzować *z tej porcji wyszło mi 2 małe słoiczki sosu
Chutney rabarbarowy
Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem.
Chutney rabarbarowy
*z tej porcji wyszło mi 2 małe słoiczki sosu