cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kruche pierożki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty, łatwy przepis na słodkie pierożki do kawy czy herbaty, z wykorzystaniem niewielu składników i gwarantowanym efektem.

Kruche pierożki z marmoladą

Składniki:

Kruche pierożki z marmoladą

 

 

  • oraz
  • marmolada wieloowocowa na nadzienie
  • białko do smarowania
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z marmoladą
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść na gładką masę. - Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki. -Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości. -Wykroić kółka dowolnej wielkości /przy pomocy szklanki lub foremki/. - Na środek każdego kółka nałożyć trochę marmolady. -Placuszki złożyć na pół , skleić dobrze boki, nadać im kształt pierożków /można każdy sklejony pierożek okroić  dookoła szklanką lub ozdobną foremką/  - Przygotowane w ten sposób ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. -Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. około 25 min.

Tagi:

jajko jajka