mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Są bardzo chrupiące, zapiekane z orzechami laskowymi :)

Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą

 

 

  • Nadzienie:
  • ulubiona konfitura lub marmolada

 

Sposób przygotowania:

Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą
Mąkę wsypuję do miski, dodaję kawałki schłodzonego masła, cukier puder i jedno jajko. Wszystkie składniki wyrabiam mikserem na gładkie ciasto. Przykrywam miskę i wstawiam na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkuję na posypanym mąką blacie na cienki placek. Przy brzegu układam łyżeczką porcje konfitury. Zawijam brzegi ciasta z nadzieniem, za pomocą lejka wycinam pierożki. Smaruję wszystkie ciastka roztrzepanym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami. Układam pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą
Na rozwałkowanym cieście układam konfiturę
Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą
Brzegi ciasta z konfiturą przykrywam ciastem
Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą
Za pomocą lejka wycinam niewielkie pierożki
Pierożki kruche z konfiturą/marmoladą
Ciasteczka smaruję białkiem, posypuję orzechami i układam na blasze