Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka anyżkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gotowe ciastka ozdabiamy według własnego uznania

Ciasteczka anyżkowe

Składniki:

Ciasteczka anyżkowe

 

  • 25 dag mąka,
  • 4 szt białka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki anyż mielony,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka anyżkowe
Białka ubijać, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i anyżkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do worka cukierniczego i wyciskać małe okrągłe ciasteczka na blaszkę wyłożoną folią aluminiowa posmarowaną tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.