Sposób przygotowania:
Ciasteczka anyżowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, które odstawić na potem. Dodać cukier brązowy, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz utłuczone kwiaty anyżku w szczypcie. Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schłodzić z godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać na kwadrans przed pieczeniem do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia. Ciasto po wyjęciu rozwałkować niezbyt grubo i wykrawać szklaneczką niewielkie kółeczka. Układać ciastka na blasze i posmarować lekko rozmąconym białkiem po wierzchu. Wstawić blachę do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka na talerz lub tacę łopatką kuchenną. Piec kolejne ciastka,aż do wyczerpania zapasów ciasta.