Sposób przygotowania:
Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą
Żółtka z ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym anyżkiem, dodać masło, dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, starte żółtka, dodać jajko, oliwę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Masło utrzeć z nutellą, kakao i alkoholem. Lukier wymieszać z odrobiną rozpuszczonego w wodzie barwnika spożywczego. Zimne ciasteczka przełożyć masą, polukrować, ozdobić według uznania.
Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Masło utrzeć z nutellą, kakao i alkoholem. Lukier wymieszać z odrobiną rozpuszczonego w wodzie barwnika spożywczego. Zimne ciasteczka przełożyć masą, polukrować, ozdobić według uznania.
evita0007