Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne kolorowe kruche ciasteczka z masą czekoladową z kakao i nutelli z delikatną nutką anyżku.

Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą

Składniki:

Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą

 

  • 35 dag mąki tortowej
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 surowe jajko
  • 5 żółtek z ugotowanych na twardo jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Masa
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonych orzechów arachidowych
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 gotowy biały lukier
  • barwnik spożywczy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Anyżkowe ciasteczka z orzechową masą
Żółtka z ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym anyżkiem, dodać masło, dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, starte żółtka, dodać jajko, oliwę i szybko zagnieść ciasto.



Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut.



Masło utrzeć z nutellą, kakao i alkoholem. Lukier wymieszać z odrobiną rozpuszczonego w wodzie barwnika spożywczego. Zimne ciasteczka przełożyć masą, polukrować, ozdobić według uznania.

Tagi:

jajko jajka