Sposób przygotowania:
Ciasteczka bez jaj z dodatkami
Składniki na kruche ciasto przygotować i odmierzać przy dodawaniu do naczynia. Następnie posiekać połowę kostki masła z cukrem pudrem nożem, dodać odrobinę zimnej wody i pełną szklankę mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Ułamać 1/4 tabliczki czekolady deserowej i posiekać oburącz na stolnicy lub desce do chleba, a wraz z nią posiekać jakieś suszone owoce, np. morele również w kostkę lub w paseczki. Wszystko razem wyrabiać i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez niecałą godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać szklanką lub foremkami kształty. Układać ciastka niedaleko od siebie na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i przełożyć na talerzyk oraz jeść.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać szklanką lub foremkami kształty. Układać ciastka niedaleko od siebie na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i przełożyć na talerzyk oraz jeść.