cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty skład i niezwykle prosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy.

Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym

 

  • 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych /
  • 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym
Nasiona lnu zalać 2 łyżkami wody / można lekko zmielić/.  Obrane banany przełożyć do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, dodać nasiona lnu.  Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. Składniki starannie wymieszać łyżką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C.  Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia.  
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym
Wszystkie składniki umieścić w misce i starannie wymieszać.
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym
Na blachę wyłożoną papierem nakładać niewielkie kupki ciasta.
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym
Ciasteczka piec w gorącym piekarniku ok 25 minut.

Tagi:

ciastka deser