Sposób przygotowania:
Ciasteczka bezowe z niespodzianką
Na samym początku musimy się zabrać za zrobienie bezy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Wszystko razem miksujemy do uzyskania bardzo gęstej masy.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do temp. 100 *C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Za pomocą szprycy bądź worka cukierniczego formujemy rozetki z masy białkowej na naszym papierze do pieczenia.
Wkładamy nasze bezy do piekarnika i pieczemy je przez ok. godzinę. Bezy studzimy w uchylonym piekarniku.
Gdy bezy mamy już gotowe możemy zająć się ubiciem bitej śmietany.
Schłodzoną śmietankę ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji dodajemy stopniowo cukier puder oraz śmietan fix.
Następnie opcjonalnie możemy zabarwić naszą śmietankę barwnikiem spożywczym (w moim przypadku zabarwione kolorem czerwonym).
Owoce dzielimy na mniejsze kawałki. Gdy już wszystko mamy gotowe możemy zacząć składanie naszych ciasteczek.
Na pierwszą bezę nakładamy nasz krem śmietanowy następnie na to nakładamy kawałek owoca i przykrywamy kolejną bezą. I gotowe :)
Wszystko razem miksujemy do uzyskania bardzo gęstej masy.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do temp. 100 *C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Za pomocą szprycy bądź worka cukierniczego formujemy rozetki z masy białkowej na naszym papierze do pieczenia.
Wkładamy nasze bezy do piekarnika i pieczemy je przez ok. godzinę. Bezy studzimy w uchylonym piekarniku.
Gdy bezy mamy już gotowe możemy zająć się ubiciem bitej śmietany.
Schłodzoną śmietankę ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji dodajemy stopniowo cukier puder oraz śmietan fix.
Następnie opcjonalnie możemy zabarwić naszą śmietankę barwnikiem spożywczym (w moim przypadku zabarwione kolorem czerwonym).
Owoce dzielimy na mniejsze kawałki. Gdy już wszystko mamy gotowe możemy zacząć składanie naszych ciasteczek.
Na pierwszą bezę nakładamy nasz krem śmietanowy następnie na to nakładamy kawałek owoca i przykrywamy kolejną bezą. I gotowe :)