Sposób przygotowania:
Laskonki z kremem kawowym
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier kryształ, ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Kokos mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszamy. Na blachę wyłozoną papierem do pieczenia wykładamy niewielki ale równe kólka lub owale o grubości kilku milimetrów (cienkie placuszki); można posłużyć sie formą do robienia laskonek. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut (można równocześnie piec 2 blaszki). Ciasteczka powinny być białe ale odchodzić od papieru. Ciasteczka studzimy. Krem: Żółtka rozdzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Dodajemy żółtka ciągle ubijając. Ucieramy maslo na puszystą masę i wlewamy stopniowo ubite jajka z cukrem. Do puszystej masy dodajemy kawę rozpuszczalną i spirytus do smaku, całość ucieramy. Laskonki przekładamy kremem , wierzch ciastek dekorujemy rozpuszczoną polewą czekoladową. Schładzamy. SMACZNEGO!