Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne ciasteczka biszkoptowe z kremem śmietanowym i brzoskwiniami dla młodszych i starszych na deser do kawy lub herbatki.

Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt
  • mąka - 4 łyżki
  • cukier - 4 łyżki
  • jajka - 4 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • Krem
  • śmietana kremówka 36%
  • śmietan fix - 2 opak
  • puszka brzoskwiń
  • posypka kolorowa
  • polewa czekoladowa - 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w piekarniku przez ok.30 minut w 175 stop. Wyjąć biszkopt ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.

KREM Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. Wyłożyć większą połowę śmietany na pierwszą część biszkopta. Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, odstawić na 2 godz. do lodówki. Brzoskwinie odlać z zalewy, osączyć na sicie, pokroić na kawałki. Wyjąć ciasto z lodówki , pokroić w trójkąty na ciasteczka. Na każde ciasteczko, wycisnąć po kleksie ubitej śmietany, na śmietanie ułożyć kawałki brzoskwiń, posypać posypką kolorową , polać polewą czekoladową