Sposób przygotowania:
Ciasteczka biszkoptowe z galaretką
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut.Po upieczeniu ostudzić i powykrajać krążki.
Galaretkę rozrobić i odczekać aż zacznie lekko tężeć.Szklanki obłożyć folią.Krążek biszkoptu włożyć do środka jako spód.Zalać do połowy galaretkę i włożyć drugi krążek biszkoptu na wierzch.Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Po zastygnięciu odwrócić szklankę i wyjąc biszkopt z galaretką.Na wierzch położyć delicje.
Galaretkę rozrobić i odczekać aż zacznie lekko tężeć.Szklanki obłożyć folią.Krążek biszkoptu włożyć do środka jako spód.Zalać do połowy galaretkę i włożyć drugi krążek biszkoptu na wierzch.Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Po zastygnięciu odwrócić szklankę i wyjąc biszkopt z galaretką.Na wierzch położyć delicje.
marietta