EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Ciasteczka cantucci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasteczka robi się bardzo szybko z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Idealne do kawy i wina:)

Ciasteczka cantucci

Składniki:

Ciasteczka cantucci

 

  • 3 jajka
  • 175 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g migdałów (w całości, obranych lub posiekanych)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • starta skórka i sok z połówki pomarańczy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cantucci

ETAP 1:

Jajka z cukrem utrzeć mikserem , dodać starta skórkę oraz sok z pomarańczy.

ETAP 2:

Do wymieszanych jaj dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zagnieść, dosypując maki w razie potrzeby, na koniec dodać migdały. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C.

ETAP 3:

Z ciasta uformować 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. Wałeczki położyć na blasze i piec w piekarniku przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasteczka z piekarnika i wystudzić. Następnie jeszcze lekko cieple, pokroić nożem na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. Pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.