Sposób przygotowania:
Ciasteczka migdałowe
KRUCHE CIASTO:
Na spód ciasteczek. Zagnieść 12 czubatych łyżek mąki, z 8 płaskimi łyżkami tłuszczu, 3 łyżkami cukru, solą oraz jajkiem na gładką, jednolitą masę. Zawinąć w folie, włożyć na 30 minut do lodówki.
CIASTO MIGDAŁOWE:
Utrzeć w miseczce resztę tłuszczu na puszystą masę. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy,ucierać składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Wsypać do miski resztę mąki oraz drobno posiekane migdały. Dokładnie wymieszać z utartą masą. Napełnić ciastem szprycę. Cienko rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wycinać z niego okrągłe ciasteczka o średnicy około 7 cm. Układać na wyłożonej pergaminem i nasmarowanej tłuszczem blasze. Na każdy spód wyciskać ze szprycy ciasto migdałowe, pozostawiając półcentymetrowy brzeg. Piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stop. C. Udekorować każde ciasteczko 1/2 łyżeczki marmolady, piec jeszcze 5 minut.
Na spód ciasteczek. Zagnieść 12 czubatych łyżek mąki, z 8 płaskimi łyżkami tłuszczu, 3 łyżkami cukru, solą oraz jajkiem na gładką, jednolitą masę. Zawinąć w folie, włożyć na 30 minut do lodówki.
CIASTO MIGDAŁOWE:
Utrzeć w miseczce resztę tłuszczu na puszystą masę. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy,ucierać składniki tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Wsypać do miski resztę mąki oraz drobno posiekane migdały. Dokładnie wymieszać z utartą masą. Napełnić ciastem szprycę. Cienko rozwałkować kruche ciasto na posypanym mąką blacie. Wycinać z niego okrągłe ciasteczka o średnicy około 7 cm. Układać na wyłożonej pergaminem i nasmarowanej tłuszczem blasze. Na każdy spód wyciskać ze szprycy ciasto migdałowe, pozostawiając półcentymetrowy brzeg. Piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stop. C. Udekorować każde ciasteczko 1/2 łyżeczki marmolady, piec jeszcze 5 minut.