SUPERPRZEPIS

Ciasteczka chałwowe

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasteczka chałwowe Więcej zdjęć (8)

Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem chałwy waniliowej. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasteczka chałwowe

 

 

  • kolorowe lukry do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka chałwowe
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnioną chałwę, żółtka, śmietanę oraz cukier puder. Zarabiamy gładkie ciasto, które dajemy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w temp. 170 st. około 10 minut. Upieczone studzimy i dekorujemy kolorowymi lukrami.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka chałwowe
Do przesianych składników dodajemy pozostałe dodatki na ciasto
Ciasteczka chałwowe
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka chałwowe
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka chałwowe
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka chałwowe
Pieczemy w temp. 180 st przez około 10-15 minut
Ciasteczka chałwowe
Ciasteczka można udekorować
Ciasteczka chałwowe
Te ciasteczka to idealna dekoracja świątecznego stołu