Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1144]

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka, które posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą! Koniecznie spróbujcie.

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Około 16 sztuk:

  • 100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 125g masła/margaryny
  • 50g pasty tahini
  • 50g wiórków kokosowych
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Masa:

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego
Masę na ciasteczk najlepiej mieszać za pomocą dłoni.

Masło lub margarynę, tahini oraz cukier utrzeć do puszystości i nie przerywając mieszania - dodać jajka.
Na końcu wsypać kleik, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, a następnie wszystko dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego
Między ciasteczkami należy zachować odstęp.

Z powstałej masy należy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie z odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego
Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.
(będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją).